DuoLife VITA C – Twoje wsparcie układu odpornościowego.
DuoLife VITA C to w 100% naturalna, kompletna witamina C, która spełnia wymagania osób poszukujących produktu poprawiającego samopoczucie, jak i należycie uzupełniającego niedobory witamin i minerałów w organizmie. Skoncentrowana dawka energii.
Kiedy stosować DuoLife VITA C ?
Każdy człowiek powinien stale przyjmować witaminę C w pożywieniu, ponieważ, jak każda typowa witamina, nie jest ona wytwarzana przez organizm ludzki. Jej niedobór może przyczyniać się do obniżenia odporności, spadku energii i wielu chorób. Pierwsze objawy niedoboru witaminy C to między innymi: szybkie męczenie się, brak apetytu, skłonność do siniaków, krwawiące dziąsła, bóle stawów i mięśni.
W okresie zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C, a więc w sezonie jesienno-zimowym, sprzyjającym przeziębieniom, jak również w stanach osłabienia organizmu – w przebiegu infekcji wirusowych oraz w okresie rekonwalescencji, warto zwiększyć podaż tej cennej witaminy poprzez właściwą suplementację.
Jak działa DuoLife VITA C ?
Najlepszym wyborem jest naturalna witamina C w postaci płynnej – DuoLife VITA C, zawierająca nie tylko naturalny kwas L-askorbinowy, ale również jego cenne naturalne „tło biologiczne”, które stanowią m.in. biofla- wonoidy, karotenoidy, enzymy roślinne, cynk, magnez, witaminy B2 i B6. W takiej formie, w swym naturalnym kompleksowym otoczeniu, witamina C jest lepiej przyswajalna i bardziej efektywna1. Dzięki temu DuoLife VITA C wspomaga poprawę samopoczucia i dostarcza energii.
DuoLife VITA C – sposób użycia
DuoLife VITA C – sposób użycia:
25-50 ml/dobę przed posiłkiem.
25 ml = 363,50 mg witaminy C (454% RWS*)
DuoLife VITA C to:
- zero konserwantów
- zero GMO
- szklane opakowanie
- kompletne składniki zachowują swoje tło biologiczne o największej wchłanialności
Składniki DuoLife VITA C
sok z owoców dzikiej róży, sok z owoców aceroli wytworzony z puree z owoców aceroli, ekstrakt z owoców aceroli standaryzowany na zawartość witaminy C 50%, ekstrakt z jagód CamuCamu
Poniżej przedstawiono tabelę z zalecanymi normami spożycia witaminy C dla różnych grup wiekowych.
Wiek | Zalecane dzienne spożycie (RWS*)2 |
Niemowlęta (0-12 miesięcy) | 20 mg |
Dzieci (1-9 lat) | 40-50 mg |
Dzieci (10-12 lat) | 50 mg |
Dzieci (13-18 lat) | 65-75 mg |
Kobiety powyżej od 19 rż. | 75 mg |
Mężczyźni od 19 rż. | 90 mg |
Kobiety w ciąży | 80-85 mg |
Kobiety karmiące piersią | 115-120 mg |
Dlaczego warto stosować witaminę C? Jej działanie jest wielokierunkowe i bardzo istotne dla dobrej kondycji organizmu!
Witamina C wspomaga funkcje układu immunologicznego: może chronić przed przeziębieniem i skracać czas trwania infekcji3,5.
Jest silnym przeciwutleniaczem (chroni przed wolnymi rodnikami tlenowymi, przeciwdziałając destrukcji komórek wywołanej przez stres oksydacyjny)4.
Jest niezbędna w produkcji kolagenu, wspierając funkcjonowanie stawów, naczyń krwionośnych, dziąseł, skóry i zębów2,5.
Wspomaga wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego5,6.
- Odpowiednia ilość witaminy C w organizmie przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym, obniża poziom kortyzolu i wspiera procesy spalania tkanki tłuszczowej podczas wykonywania ćwiczeń7.
- Zapobiega chorobom serca i miażdżycy8, reguluje gospodarkę lipidową (poziom cholesterolu)9. Wspomaga funkcje układu nerwowego: bierze udział w syntezie noradrenaliny i serotoniny10.
Co wyróżnia preparaty DuoLife VITA C ?
Płynna forma czyli postać najbardziej zbliżona do tej, w której witamina C występuje w naturze, ułatwiająca jej uwalnianie i wchłanianie do krwiobiegu, zwiększona absorpcja przekłada się na wydajniejszą dystrybucję do miejsca działania (korzystny wpływ na procesy LADME**).
Preparat utrwalony metodą IHHP™ by DuoLife – (Innovation High Hydrostatic Process™ by DuoLife) opartą na koncepcji „minimalnego przetwarzania”. Zaletą metody jest wysoka jakość zdrowotna i trwałość oraz zachowanie naturalnych walorów odżywczych i sensorycznych w porównaniu z produktami utrwalanymi metodami klasycznymi. Wykorzystany proces technologiczny przeprowadzany jest w niskiej temperaturze (dla ochrony składników aktywnych) i bazuje na zasadzie synergii działania wielu czynników utrwalających, pozwalając zachować najwyższą jakość produktu bez stosowania substancji konserwujących.
100% naturalne składniki i 100% ich zawartości w preparacie – DuoLife Vita C to kompozycja ekstraktów i soków z owoców naturalnie bogatych w witaminę C, stanowiących jednocześnie jej pełne tło biologiczne, które gwarantuje wysoką przyswajalność i efektywność.
Receptura uwzględniająca zasady synergizmu i antagonizmu składników.
Produkt NIE ZAWIERA konserwantów, stabilizatorów smaku i JEST WOLNY od GMO – surowce użyte do opracowania suplementu NIE POCHODZĄ z roślin genetycznie modyfikowanych.
Produkt NIE ZAWIERA glutenu – jest odpowiedni dla osób nietolerujących glutenu.
Specjalna butelka ze szkła przeznaczonego do celów farmaceutycznych – ciemne szkło chroni przed światłem i zmianami temperatury, jest odporne na uwalnianie do preparatu rozpuszczalnych substancji mineralnych z wewnętrznej powierzchni butelki.
Skoncentrowana formuła – wygodne stosowanie: tylko raz dziennie.
Marka parasolowa – efekt działania płynnej formy uzupełnia kosmetyk o wysokim indeksie naturalności z linii DuoLife Beauty Care – KREM DO RĄK, poprawiający kondycję skóry, wygładzający, nawilżający i ochronny.
Bibliografia:
- Thiel, R. J. (2000). Natural vitamins may be superior to synthetic ones. Medical hypotheses, 55(6), 461-469.
- Normy żywienia dla populacji Polski – Instytut Żywności i Żywienia, 2017, str. 147, 150
- Van Straten, M., & Josling, P. (2002). Preventing the common cold with a vitamin C supplement: a double-blind, place- bo-controlled survey. Advances in therapy, 19(3), 151.
- Bendich, A., Machlin, L. J., Scandurra, O., Burton, G. W., & Wayner, D. D. M. (1986). The antioxidant role of vitamin
- C. Advances in Free Radical Biology & Medicine, 2(2), 419-444.
- Deruelle, F., & Baron, B. (2008). Vitamin C: is supplementation necessary for optimal health?. The Journal of Alternative
- and Complementary Medicine, 14(10), 1291-1298.
- Vitamin and mineral requirements in human nutrition, Second Edition, WHO, str. 130-139
- Peters, E. M., Anderson, R., Nieman, D. C., Fickl, H., & Jogessar, V. (2001). Vitamin C supplementation attenuates the increases in circulating cortisol, adrenaline and anti-inflammatory polypeptides following ultramarathon running. Inter- national journal of sports medicine, 22(07), 537-543.
- Osganian, S. K., Stampfer, M. J., Rimm, E., Spiegelman, D., Hu, F. B., Manson, J. E., & Willett, W. C. (2003). Vitamin C and risk of coronary heart disease in women. Journal of the American College of Cardiology, 42(2), 246-252.
- Jacques, P. F. (1992). Effects of vitamin C on high-density lipoprotein cholesterol and blood pressure. Journal of the
- American College of Nutrition, 11(2), 139-144.
- Zawada, K. Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka The importance of Vitamin C for human organism. HERBA- LISM, 22.